Drugi del “o levičarjih po biološko” – moški levičarji

Moškim levičarjem, je podobno kot ženski levičarki narava prikrojila vlogo, ki skrbi za preživetje skupnosti (črede ali krdela).

Poglejmo si ta koncept skozi primer krdela volkov. V krdelu volkov imamo vedno alfa samca, ki je najmočnejši in ima vlogo voditelja. Poleg tega da komandira ima eksluzivno pravico, da lahko le on naskoči vse samice v krdelu in jih oplodi. S to vlogo narava zagotovi najboljše seme za nadaljevanje vrste. Podrejeni samci ali beta samci so se prilagodili tako, da so aktivirali cerebralne releje za zmanjšanje moških hormonov in se nahajajo takorekoč v depresivni tendenci.

Depresivno obnašanje (depresivna tendenca) je drugače tipično za desničarja, ki izgubi tekmo – športni dvoboj, denimo pri tenisu. Po domače rečemo temu (kadar zmagamo), da smo nekomu »zaprli usta«. Ko pa desničarji izgubimo, »povesimo ušesa« in damo »rep med noge«. Omenjene dinamike hormonskih nivojev in posledično vedenja so nujne za zagotavljanje pravega mesta in ravnotežja v krdelu. Poleg tega je ta funkcija pomembna za preživetje posameznika, ker če jih enkrat »fašemo« od nekoga, obstaja velika možnost da jih »bomo dobili« še enkrat. V naravi slednje pomeni smrt. Zato je narava zadevo uredila na ta način, da desničar po porazu zmanjša moške hormone, kar ga odvrača do ponovnega »ravsa«.

Ko je teritorij volčjega krdela ogrožen ali ko alfa samec zaradi nekega razloga izgubi moč, se aktivira levičar, ki nastopi hiperaktivno. Pri levičarju se v stanju ogroženosti ali izgube teritorija moški hormoni povečajo in postane hiperaktiven (ne depresiven). Ko torej izgubi tekmo postane šele zagret in želi takoj povratno tekmo. Njegova funkcija v krdelu je nadomestiti vodjo krdela v situaciji, ko je ogrožena enotnost krdela.

Desničar je naravno vodja krdela, pri čemer je celotna njegova osebnost prirejena za vodilno vlogo in želi nadvladati. Levičar pa oddela vlogo vodilnega in ga ne zanima nadvlada, temveč zgolj to, da krdelo funkcionira. Lahko je zelo »teritorialen« tudi v malenkostih (Nadal zloži svoje stekleničke za pitje med tekmo tenisa točno na eno mesto in se jih ne sme premakniti).
Ko si desničarji sežemo v roke, je to vedno neka gesta, kjer se preverja kdo je močnejši, dočim pri levičarju stisk roke spremlja vprašanje: »da vidimo, če si na moji strani«.

Posted in Blog.