O levičarjih…po biološko, prvi del

Poglejmo si razlog zakaj se znotraj petih bioloških zakonov omenja »lateralnost« oz. nas zanima ali je naš klient desničar ali levičar. Obstajajo namreč razlike kako se levičar in desničar odzivata na hipne nepričakovane dogodke(šok), vsaj kar se tiče odzivov, ki pripadajo možganski skorji.

Razlike med njima se kažejo v vlogi, ki jo imajo v »čredi« in v svojem »teritoriju«, pri čemer velja opozoriti tudi na razlike med žensko desničarko oz. levičarko ter moškim desničarjem oz. levičarjem. Če želimo na lažji način spoznati ta vidik, je potrebno vklopiti nekoliko fantazije in si predstavljati čas pradavnine, ko smo živeli v jamah oz. še pred tem, ko smo bili obojespolniki.

V razvoju (filogenetskem in ontogenetskem) je možno opazovati, kako se strukture in funkcije nadgrajujejo in iz enostavnih oblik(življenja) nastajajo vedno bolj kompleksne in »komplicirane« če želimo. Če štartamo torej od hermafroditov, je v evoluciji prišlo do »kompliciranja« ali lepše rečeno diferenciranja, ko se je v skupini osebkov pojavila potreba zaščite; tako so se razvili »samci« in »samice« oz. primerki, ki so bili močnejši s funkcijo zaščite ter primerki, ki so imeli bolj razvite strukture in funkcije za prokreacijo. Moški je razvil fizično moč in navade (gre ven iz jame) zato, da zagotovi hrano in zaščiti teritorij.

Ženska optimizira telo za skrb za »mladičke« in ni tako agresivna , pač pa naj bi bile njene izvorne kvalitete nežnost in toplina. Dandanes so stvari pomešane, se zavedam – zato sem bralca predhodno prosil, da mora uporabiti nekaj fantazije, za lažje razumevanje teh konceptov. Ženska je torej ostajala v zatočišču, ob ognjišču v jami in je razvila dizajn medenice, primerno za ravoj in rojevanje mladičkov, za zaščito pa je poskrbel »samec«. Ženska je razvila tudi dojko za namene hranjenja mladičkov(moški ima ravnotako vse strukture prsnih žlez – kot spomin na obojespolništvo oz. obdobje pred diferenciacijo). Podobno lahko ontogenetsko opazujemo spolno diferenciacijo med 7. In 12. Tednom intrauterinega razvoja.

Ženska – mati je skrbela za otroke ves čas fertilnega obdobja, pri čemer je ena roka ves čas držala otroka, druga pa je služila za opravke okoli ognjišča. Tako obstaja še dandanes dominantna roka oz. tudi »dominantna dojka«. Instiktivno v večini primerov ženska raje doji na levo dojko, kjer zvok bitja srca in hranjenje zagotavljata dojenču občutek »anande« – izobilja (bližine in hranajenja). V kolikor ga prestavi na desno dojko (utrujenost roke, ali zgolj, da malo zamenja), nekaj časa gre, potem pa se mali začne pritoževati in želi iti na drugo stran. Leva roka je torej namenjena držanju in podpiranju otroka, desna pa ostalim opravkom.

Glede na to, da se je v situacijah, ko so se »samci« dlje časa zadržali na lovu (kar se dogaja še danes…), so morale ženske-desničarke zapustiti jamo in priskbeti nujen živež ali braniti teritorij. Vendar najmanj ena je morala vedno ostati z mladički, skrita globoko v jami in poskbeti za mladičke celotne skupnosti – to je bila levičarka.

Narava je na cerebralnem in hormonalnem nivoju poskrbela za preživetje: pri desničarkah se v situacijah ogroženosti(konfliktne situacije) dvignejo moški hormoni, prekine se ciklus menstruacije (amenoreja); levičarke pa reagirajo obratno: povečajo ženske hormone in ohranijo fertilnost ter ženske kvalitete.

Dejansko je biloško levičarki materinsvo pisano na kožo, pri čemer opozarjam da te informacije ne podvržemo generaliziranju. Znotraj levičarsva in desničarstva je cel spekter hormonskih nians in zadeva navadno v praksi ni tako črno-bela. Ta ekstremen opis je namenjen zgolj lažjemu razumevanju koncepta lateralnosti. Če se torej še malo pozabavam z ekstremnim generaliziranjem , bi bila levičarka tista, ki bi imela 12 otrok oz. če nima otrok, ima polno hišo domačih živali. Opravlja delo, ki ima opraviti z otroci. Je prikupna (biološko) in privabi »samce«. Je zelo vdana partnerju in se težko loči, še posebej, če ima majhne otroke.

V »jami« komandira ona in moški okoli hišnih zadev nima besede. S težavo bo jemala kontracepcijska sredstva in večkrat »pozabi« jemati tabletke, ravno zaradi tega podzavestnega arhaičnega biološkega poslanstva. Lahko se dogaja, da menstrualni ciklusi prehitevajo, pri čemer je možno, da ima v celem letu celo en ciklus več. Z razliko od desničarke, bo v kriznih trenutkih težje »izklopila« menstruacijo. Tudi v menopavzi ostaja ženstvena in manj možača kot klasična desničarka.

Mačoističen nasvet za samce bi bil : v jamo zvlecite levičarko, v hosto pa desničarko (za pomoč pri lovu). V naslednjem delu se bomo pozabavali na račun desničarjev in levičarjev…
Samo Lutman.

Posted in Blog.