Prebavni trakt kot poligon nocebo prepričanj o »alergijah«

Gastrointestialni trakt – po biološko

Prebavni trakt in njegovi organi so danes postali tarča vsakega, ki je nekaj prebral o »zdravem življenju«, »zdravi prehrani« in o »razstrupljanju«. Skrb za zdravje nemalokrat prerase v fobijo pred raznimi živili, načini prehranjevanja in celo pred načini nakupovanja.

Način prehranjevanja in nakupovanja nas umešča v raven socialne lestvice, kjer smo »in« ali pa »out«. Hrana, ki jo zaužijemo mora biti »bio«, »eko« ali brez glutena,… Mlečni izdelki pa so itak glavni razlog za vsa mogoča obolenja.

Vsakodnevno se pri mojem delu srečujem s številnimi prepričanji o zdravju, prehrani, o zakisanosti, o intolerancah in podobno, ki krojijo življenja ljudi na vseh nivojih in so pravzaprav glavni razlog za »bolanost«. Prav je, da skrbimo za zdravje in izbiramo hrano, a vprašati se moramo »kdo izbira«? Ali izbira nek trenutno prisotni trend, strah, prepričanje, ki smo ga prevzeli od nekje? Kje so naša čutila, naše zaznave? Kakšno vlogo ima pri tem naša biologija, naše telo, ki nedvomno poseduje inherentno inteligenco? In konec koncev, kje je zdrava kmečka pamet?!

Strokovnjaki iz področja skrbi za zdravje, ki smo uvideli pasti, ki vodijo v različne oblike prehranjevalnih fobij, z veseljem pozdravljamo bio–logiko in biološke zakone, saj nas poglobljeno poznavanje bio-logičnih načel ponovno poveže z modrostjo narave.

Bio logika gastrointestinalnega trakta (pdf)

Pripravil: Samo Lutman
Povzeto iz: http://magazine.5lb.eu/2014/07/causa-celiachia-morbo-crohn-colite-hamer-5094.html#ixzz51Pl4BXBK

Posted in Blog.