Nutricionizem in antropozofija

Antropozofski pogled na prehranjevanje daje slušatelju možnost naučiti se izbirati in pripravljati obroke glede na trenutne potrebe, individualne značilnosti in lastno psihofizično stanje ter sposobnost razločevanja zrnja od plevela, kot stranpoti vsega, kar nam mnoge poti prehranjevanja in moderna dietologija mnogokrat v dobri veri ponujajo. Slušatelj ima predvsem možnost naučiti se večplastnega razmišljanja.

  • naturopatski pristop v nutricionizmu
  • odnos prehrana in zdravje
  • biokemija in prehrana
  • toksemija
  • fiziopatologija debelega črevesja
  • prehranske navade, lakota, tek, instinkt in kultura
  • glavne hranilne snovi
  • ekologija in biološko kmetovanje
  • integralen ali rafiniran / biološki ali kemično predelan
  • vpliv na zdravje zaradi osiromašenosti zemlje, predelave hrane, onesnaževanje, monokultur, pospešenega pridelovanja
  • biogenska, bioaktivna, biostatična hranila
  • moderne šole in teorije nutricionizma in primerjave (Kousmine, Shelton, presnojedstvo, vegetarijansvo, veganstvo, makrobiotika, ločevalne diete, diete krvnih skupin, pH,..)
  • tehnike kuhanja
  • testiranje živil
  • prehrana in vitalnost
  • prehrana in kriza ozdravljenja
  • nutricijske lastnosti prehranskih skupin
  • prehranska dopolnila
  • neravnovesja v metabolizmu in povezane patologije
  • motnje hranjenja in psihofizična neravnovesja
  • intolerance na živila

Število ur: 20

Preverjanje znanja: Pisni izpit

Predavatelj: Franc Božjak

Posted in 2. letnik.